دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

گفتگوی راحت و با تمرکز در محیط‌های شلوغ با حباب صدا 

گفتگوی راحت و با تمرکز در محیط‌های شلوغ با حباب صدا 
دانشمندان فناوری را ابداع کرده اند که می‌تواند با ایجاد یک حباب و از بین بردن صدا‌های اضافی محیط، به افراد کمک کند در محیط‌های شلوغ بر روی مکالمه خود با طرف مقابلشان تمرکز کنند.
کد خبر : 941032

به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از نیو اطلس، در یک رستوران یا در یک مهمانی، صدای محیط می‌تواند شنیدن صحبت‌های طرف مقابل را حتی در فاصله نزدیک، دشوار کند. اما به زودی می‌توانیم از هدفون‌هایی استفاده کنیم که با استفاده از هوش مصنوعی، صدا‌هایی که چند متر دورتر هستند را فیلتر کرده و با ایجاد یک «حباب صدا» به کاربر اجازه می‌دهد روی مکالمه خود تمرکز کند.

مهندسان دانشگاه واشنگتن دستگاهی ابداع کرده اند که در واقع یک هدفون حذف نویز است که به شش میکروفون اضافی در امتداد سربند مجهز شده است. نوعی رایانه کوچک آنبرد، یک شبکه عصبی را اجرا می‌کند که برای بررسی فاصله منابع مختلف صدا آموزش دیده است. این هوش مصنوعی نویز‌هایی را که از دورتر می‌آید فیلتر کرده و صدا‌های نزدیک به کاربر را تقویت می‌کند.

این پژوهشگران می‌گویند آنچه که به دست می‌آید نوعی حباب صداست که می‌تواند با شعاع یک تا دو متر، سفارشی شود. ایده این است که شما می‌توانید به وضوح صحبت افراد را از درون حباب بشنوید، در حالی که صدا‌های خارج از آن به طور متوسط با ۴۹ دسی بل متوقف می‌شوند. اگر شخص دیگری وارد حباب شود، می‌تواند به مکالمه نیز بپیوندد.

«شیام گولاکوتا» «Shyam Gollakota» مجری این تحقیقات می‌گوید: توانایی ما برای تمرکز بر روی شنیدن صحبت‌های افراد کنارمان می‌تواند در مکان‌هایی مانند رستوران‌های پر سر و صدا کاهش یابد. تا کنون ایجاد حباب‌های صوتی روی دستگاه قابل شنود وجود نداشته است. سیستم هوش مصنوعی ما در واقع می‌تواند فاصله هر منبع صوتی را در یک اتاق شناسایی کند و آن را به طور بلادرنگ، در عرض هشت میلی ثانیه، روی خود دستگاه شنود پردازش کند.

این شبکه عصبی در ابتدا بر روی داده‌های جمع آوری شده در ۲۲ محیط داخلی مختلف مانند دفاتر و فضا‌های زندگی آموزش داده شد. در حالی که صدا‌ها از فواصل مختلف پخش می‌شد، هدفون‌های قرار گرفته روی سر یک آدمک، می‌چرخیدند. به نظر می‌رسد این الگوریتم مراحل مختلف هر فرکانس صدا را با هم مقایسه می‌کند تا مشخص کند که منبع چقدر دور است و بر این اساس صدا‌ها را مسدود می‌کند.

این جدیدترین فناوری این گروه از پژوهشگران دانشگاه واشنگتن است. آنها سال گذشته، گروهی از ربات‌های کوچک را توسعه دادند که به تنهایی در یک اتاق حرکت می‌کردند که با انجام اندازه گیری‌هایی برای ایجاد جریان‌های صوتی جداگانه برای منابع مختلف، به کاربر این امکان را می‌دادند تا مناطق خاصی را در صورت نیاز مسدود کند. 

همین چند ماه پیش، مهندسان نسخه‌ای را رونمایی کردند که می‌توانست صدای یک نفر را تنها با نگاه کردن به آنها مشخص کند.

این نسخه حباب صدا می‌تواند عملی‌ترین تکرار از این فناوری‌ها باشد که به کاربر امکان می‌دهد در یک محیط شلوغ با افراد حاضر در میز خود مکالمه واضحی داشته باشند. اگر بتوان آن را در تجهیزات کوچک تری مانند سمعک یا هدفون ادغام کرد، حتی عملکرد بهتری خواهد داشت و خوشبختانه اکنون این پژوهشگران در حال کار روی آن هستند و یک شرکت دانش بنیان نیز برای تجاری سازی این فناوری تاسیس کرده اند.

نتایح این تحقیقات در نشریه Nature Electronics منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب